5 juni 2015

Musselrisotto

Blåmusselrisotto är en riktigt läcker rätt som är utmärkt tillsammans med en lyxig sallad.

Getost, purjolök, squash och tomater gör risotton fräsch och smakrik vilket sedan blåmusslor och vitt vin ytterligare förstärker.


4 personer

1 nät odlade blåmusslor
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1 1/2 dl vitt vin
1 1/2 dl vatten

Risotto
1/2 liten purjolök
1/2 squash
1/2 tsk finhackad dill
1 msk olivolja
5 dl avorioris (eller långkornigt ris)
100 g getost (eller annan smakrik ost)
2 tomater
1 l buljong (vatten + musselspad)
salt och peppar


Gör så här

1. Skölj och skrapa musslorna med en kniv så att de blir rena. Kontrollera att de är väl slutna.

2. Skala och finhacka löken. Fräs löken i olivoljan i en låg vid kastrull eller gryta. Lägg i musslorna och låt dem koka 3-4 minuter under lock tills de öppnar sig. Tillsätt vin och vatten och låt koka 2-3 min ytterligare.

3. Risotto: Skölj och strimla purjolök och squash. Fräs grönsaksstrimlorna med chilin i olja i en kastrull. Häll i ris och buljong. Koka upp och låt puttra på svag värme ca 20 min tills riset är klart. Smula i getosten.

4. Skölj och skär tomaterna i bitar. Vänd ner tomater och musslor i riset. Smaka av med salt och peppar. Servera med en god sallad.