29 maj 2015

Vinnaren i Local EAT Award

Efter en intensiv jakt på Västsveriges främste mat- och hållbarhetshjälte korades denna vecka vinnaren i Local EAT Award. Platsen var Stenungsbaden Yacht Club och bakom initiativet ligger Gunhild och Petter Stordalen.

Efter juryns genomgång av bidragen har en regional vinnare utsetts; Blåskal i Mollösund.

Blåskal är ett fantastiskt företag med otroligt drivande människor som tar tillvara de resurser som finns i havet för att ge oss en god och nyttig produkt som dessutom bidrar till att haven ska må bra. Jag är stolt att de finns i min region och är säker på att de kommer fortsätta frälsa inte bara oss västsvenskar med goda blåmusslor utan också hela landet, säger Patric Eriksson Österström, VD på Stenungsbaden Yacht Club.

Blåskals idé går ut på att öka konsumtionen av blåmusslor genom att bredda dagens utbud av färska blåmusslor till att även inbegripa flera olika typer av förädlade musselrätter.

Scanfjord levererar musslorna till Blåskal, och är i dagsläget den enda leverantören av KRAV-certifierade svenskodlade musslor.


8 maj 2015

Myllymäkis mumsiga mackor



Tommy Myllymäki är en hyllad kock med många utmärkelser, även internationellt. 

Det är inspirerande när prisade kockar gör det avskalat enkla, och visar på att aptitlighet och stor smak inte är detsamma som komplexitet och timmar av förberedelse.

Här presenterar Tommy i Nyhetsmorgon ett enkelt men gott recept på mumsiga mackor som blir till en hel måltid.


Ingredienser

AIOLI

2  äggulor
2 dl  matolja
2 dl  olivolja
2 tsk  citronsaft
1-2 klyftor  vitlök

BLÅMUSSLOR

1 kg  musslor
2 dl  vitt vin
1  schalottenlök, skivad

'SERVERING

 surdegsbröd
 örter
 citron, skalet

Gör så här

Aioli

Vispa ihop äggulor med vitlök och citron tillsätt oljan droppvis till en tjock majonnäs, smaka av med salt.

Musslor

Koka upp vin och lök, tillsätt musslor och koka under lock tills musslorna öppnat sig.

Servering

Plocka ur musslorna ur skalet och lägg på rostat surdegsbröd med aioli och örter samt lite rivet citronskal.