5 apr. 2018

ETT SÄRSKILT MATSPRÅK

Vi vet vad vi är sugna på, och hur det smakar. Men kan vi förmedla en smakupplevelse till våra vänner?

Så smakar fisk, musslor, vilt, kyckling och gris – ett matspråk växer fram

Lars Peder Hedberg tar fram ett språk som beskriver vad maten smakar. Så att vi kan bli mer exakta än "gott" och "mindre gott". Det finns ett vinspråk, men inget för mat.

Lyssna här.



"Alla ska kunna prata om maten på ett vettigt sätt. Producenter, handlare, kockar, konsumenter. Vinspråket finns, kaffespråket finns. Men när det gäller vår mat så finns inte orden.

– Det finns kanske tusen olika aromkomponenter som våra forskare har koll på. Men det finns femton ord som ska beskriva vad det smakar.

Det säger Lars Peder Hedberg på Tala Smak, ett bolag som startats av White Guide, som betygsätter krogar (där han också jobbar). Tala smak arbetar med att ta reda på vad råvaror smakar och att ge smakerna ett språk.

– Problemet är att det finns för många matspråk. Det finns ett för ost, ett för nötkött, ett för nötter, men de kan inte prata med varandra.

Tala Smak sätter ihop testpaneler med kvalificerade smakare som testar kött, fisk och grönsaker och försöker beskriva vad de smakar. Under åren har ett smakspråk börjat ta form som ska kunna användas på alla möjliga matvaror.

Testerna resulterar i beskrivningar av smakerna och i en speciell sorts spindeldiagram där styrkan på olika smaker redovisas. I diagrammet finns de fem grundsmakerna – sälta, umami, sötma, syra och beska – och ytterligare beskrivande ord som mejslats ut under åren: metallsmak, mineralitet, jordighet, vegetalt, fettighet och fyllighet. Detta kallas en generell smakprofil, som används på alla råvaror. Dessutom beskrivs för varje vara kategoritypiska smaker,som skaldjursmaker, nötköttssmaker.

– Räkor smakar sött. Och umami. Men allra mest smakar räkor räka, berättar Lars Peder. Men kyckling smakar inte kyckling."

---

Scanfjord är Sveriges största leverantör av odlade musslor. Scanfjord var också först i Sverige med ekologiska, KRAV-märkta musslor.

facebook.com/scanfjord
Våra odlade blåmusslor lever ett gott liv av den näring som det salta och friska västerhavet pumpar in mot vår kust.
Och inne i skärgården garanterar det ständigt strömmande vattnet en god och jämn tillgång av föda för musslorna.

Förhållandena är så gynnsamma att vi kan erbjuda svenska smakrika musslor i absolut världsklass.
Originalet från Orust är Kravodlade och går självklart också på export
.
MADE IN SWEDEN - MADE BY SKAGERACK

Läs mer om Scanfjord och våra musslor nedan:
www.scanfjord.se och
http://scanfjord.blogspot.se

#svenskamusslor #madebyskagerack #orust #odlademusslor #musslor #kravmusslor #musselrecept #välmatade #kravodlat #milövänligt